Țelină pane

Rețete

Uneori, să pregătești o mâncare sănătoasă, fără proteină animală si fără s-o prăjești, constituie o provocare. Una interesantă și frumoasă!

Cum să facem țelină pane fără ou si fără s-o prăjim în ulei incins? Cum să facem acea crustă delicioasă caracteristică paneurilor?

Vă prezentăm o idee grozavă de țeină pane, inspirată dintr-o rețetă propusă de  Cristela Georgescu, fără pic de ulei.

Ingrediente:

2 – 3 țeline de mărime medie 

100 gr.  quinoa boabe (o ceașcă)

100 gr.  mei boabe (o ceașcă)

(puteți înlocui meiul și quinoa cu 200 gr. orez integral fiert).

100 gr. lapte de soia sau supă de zarzavat sau apă

250 gr. pesmet (o cană)

plante aromatice, după preferință: cimbru, mărar, boia dulce,

4 căței de usturoi, răzuiți mic

sare neiodată, după gust

2 linguri de fulgi de drojdie nutritivă (opțional)

apă pentru fierberea țelinei si a cerealelor

 

Preparare:

1. Spălați bine țelina cu un burete sau cu o perie specială pentru alimente sau curățați coaja.

2.Tăiați țelina felii groase de maxim 1 cm. Dacă țelina nu este foarte mare, cu un cuțit bun se poate tăia sub formă de rondele. Dacă nu, tăiați-o cum puteți, pentru a fi și aspectuoasă.

3. Fierbeți țelina la abur dar nu foarte mult. Telina trebuie să rămână puțin crocantă și fermă, pentru că ea se va pregăti și la cuptor. O variantă foarte la îndemână de pregătire a legumelor la abur v-am prezentat aiciPuteți alege să o și fierbeți 20 min în 1/2 litru de apă și 1/2 linguriță de sare. Varianta la abur este mai aromată și mai gustoasă.

4. Spălați bine, în mai multe ape, meiul și quinoa. Aceste pseudo-cereale au un strat fin de saponină, care le dă un gust ușor amărui. Ideal ar fi să le lăsați la înmuiat câteva ore și să le spălați foarte bine apoi. Noi suntem pățiți. Am pregătit anumite preparate cu quinoa si mei, au iesit amare si nu am stiut cauza. Acum o știm! De aceea, vă informăm și pe dumneavoastră.

5. Puneți meiul și quinoa înmuiate și bine spălate, la fiert, la foc mic, în vase separate. Prin fierbere, acestea își vor dubla , chiar tripla volumul. Pentru o ceașcă de quinoa pregătiți două cești de apă, iar pentru o ceașcă de mei, trei cești de apă. În cca 20 min vor fi fierte. Lăsați-le să se răcească puțin.

6. Pregătiți pasta pentru pane! Intr-un bol mixați cu ajutorul unui mixer vertical quinoa si meiul fierte (sau orezul integral fiert), laptele de soia,  usutoriul, sarea, drojdia nutritivă, boia dulce, cimbrul pulbere (sau aroma dvs. preferată). Veți obține o pastă destul de solidă. Puteți adăuga laptele treptat, pentru a nu risca să obțineți o pastă prea fluidă.

7. Pregătiți o farfurie întinsă pe care ați presărat un strat considerabil de pesmet.

8. Treceți fiecare felie de țelină fiartă la abur prin pasta pe care ați obținut-o, apoi prin pesmet și așezați-o pe hârtie de copt într-o tavă pentru cuptor. (Lăsați stratul de pastă cât mai gros!)

9. Dați la cuptor, la foc mediu (cca 180 gr.), timp de 15 min. La jumătatea timpului de coacere, le puteți verifica și întoarce pe partea cealaltă ușor, cu ajutorul unei spatule fine.

10. Când sunt gata crusta se va întări ușor și va căpăta o nuanță aurie.

11. Lăsați-le să se răcească puțin! Astfel, crusta va deveni și mai fermă.

Sunt gustoase și aspectuoase! Pot însoți foarte bine un piure de linte, spre exemplu. Dar merg si cu alte preparate: orez, piure de cartofi, creme diverse. Sunt geniale dacă le însoțiți și de un sos de roșii, un sos de usturoi sau de orice sos pe care-l îndrăgiți.

Noi mulțumim Cristelei pentru grozava invenție, atât de sănătoasă (quiona este un superaliment!) atât datorită ingredientelor folosite, cât și a modului de preparare.

Urmează să încercăm și varianta cu orez integral (in loc de quinoa si mei), dar să incercăm paneuri si din alte legume și ciuperci.

Sfat: când serviți, puteți stropi țelina pane cu ulei de măsline. Dacă folosiți un sos care conține ulei, nu mai este necesar să puneți ulei suplimentar peste paneuri.

 

 

 

By   -   May 12, 2014   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE