Supă/Ciorbă de linte roșie cu frunze de ridichi și tije de leurdă :)

Rețete / Supe/Ciorbe

Cred că această supă este în topul preferințelor mele. Mănânc foarte rar supă sau ciorbă, din două motive:

1. supele sunt o diluție de elemente nutritive (prin fierberea îndelungată a legumelor se pierde cea mai mare parte a vitaminelor și mineralelor)

2. conțin prea mult apă și prea puține ingrediente solide, iar prea mult lichid în stomac în timpul mesei înseamnă digestie încetinită. Am scris ceva mai mult despre supe aici.

Așadar, atunci când vreau o supă sau o ciorbiță, aceasta trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

1. să fie deasă (cu multe ingrediente solide)

2. să conțină foarte puțin lichid

3. legumele să fie fierte minim, nu mă deranjează dacă le simt puțin crocante

4. să conțină și o leguminoasă (sursă importantă de proteine pentru vegetarieni)

5. să fie bogată în verdețuri

Am pregătit această supă cu mare drag pentru ai mei cu ocazia Sărbătorii Paștelui și ne-a surprins pe toți cât de gustoasă a fost. Când aveți poftă de o supă, încercați această combinație pentru că nu veți regreta. Este o nebunie de arome!

Nu (mai) aruncați frunzele de ridichi și tijele de la verdețuri!!!! Acestea sunt foarte sănătoase și oferă arome deosebite preparatelor!

Ingrediente:

300 gr. linte roșie (înmuiată 6 ore sau peste noapte)

2 morcovi

1 țelină (de dimensiunea unui cartof potrivit)

2 ardei roșii/kapia/gogoșar (proaspeți sau congelați)

3 roșii proaspete sau conservate în suc propriu (fără coajă)

1 ceapă mare

frunzele de la 2 legături de ridichi

tijele de la 2 legături de leurdă

tijele de la 1 legătură de pătrunjel

tijele de la 1 legătură de mărar

zeamă de lămâie + leuștean verde (opțional) – dacă vrei să faci ciorbiță acrișoară, nu supă dulce

ulei de măsline (1 linguriță/porție)

sare

cca 2 litri de apă

Mod de preparare:

1. Pune apa la fiert. Când clocotește adaugă-i lintea roșie hidratată în prealabil câteva ore.

2. Fierbe lintea singură cca 30 – 45 de minute.

3. Când lintea s-a fiert, adaugă morcovul și țelina, tăiate cubulețe mici și continuă fierberea  zece minute.

4. Acum poți să pui ceapa tocată mărunt, ardeiul gras tăiat cubulețe și roșiile și mai fierbe 5 – 7 minute.

5. Oprește focul și pune în supă frunzele de ridichi (tocate cum dorești) și tijele de la verdețuri tăiate mic. Pune capacul și așteaptă ca supa să se răcorească.

6. Când supa s-a mai răcit, o poți potrivi de sare.

7. Servește-o stropită cu ulei de măsline și cu multă verdeață proaspătă (orice verdeață preferi, eu am pus leurdă și mărar)

Dacă vrei ciorbiță, acrește supa cu zeamă de lămâie atunci când o servești și asezoneaz-o cu leuștean verde. Acesta are o aromă grozavă! Reține: pune zeama de lămâie doar atunci când servești supa!

IMG_0863

IMG_0868

IMG_0871

IMG_0867

IMG_0862

By   -   Apr 12, 2015   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE