Supă-cremă de praz garnisită cu boabe de năut

Rețete

În sezonul rece supa-cremă (mai mult cremă decât supă, da?) este un preparat care ne mângâie delicat papilele gustative. O putem servi la masa de prânz (o porție mai mică, dacă avem și un fel principal consistent), dar și la masa de seară, fiind un preparat ușor de digerat.

Există multe variante de supe-cremă:

– supă-cremă dintr-un mix de legume

– supă-cremă cu o legumă predominantă (cartof, praz, păstârnac, gulie, conopidă, dovlecel, dovleac ș.a.)

– supă-cremă dintr-o leguminoasă (mazăre, linte, năut, fasole)

– supă-cremă de ciuperci

– supă-cremă de tofu

– sau diferite alte combinații

În funcție de ingredientele pe care le conține, supa-cremă furnizează un anumit număr de kcal, fiind o sursă de energie mai mică sau mai mare. In general supele-cremă pe bază de leguminoase sunt cele mai concentrate, furnizând mai multe kcal/100 gr.

Ingrediente:

2 fire mari de praz

2 cartofi

2 morcovi

1 țelină mică (cât un cartof)

1 rădcăină păstârnac

1 rădăcină pătrunjel

1,5 l apă

boabe de năut fiert (cca 2 căni)

1 linguriță boia dulce

1 linguriță organo

1 linguriță cimbru

1 linguriță ulei de măsline/porție

sare

Preparare:

1. Punem apa la fiert.

2. Spălăm foarte bine legumele și le tăiem după preferință. Ideal, cât mai mari pentru că oricum vor fi pasate, dar și pentru a-și păstra mai multe din proprietăți în timpul fierberii.

3. Când apa clocotește, punem legumele la fiert, păstrând prazul, pe care-l vom adăuga în supa-cremă după ce au fiert restul legumelor, cu 5 minute înainte de-a opri focul.

4. Lăsăm supa să se răcorească puțin, apoi blendăm totul 1-2 minute, în funcție de puterea blenderului dumneavoastră. Trebuie să obținem o consistență cremoasă, ușor lichidă, nu foarte lichidă.

5. Potrivim de sare și asta e tot!

6. Pentru servire, punem 2-3 linguri de boabe de năut fiert în mijlocul supei, stropim cu ulei extravirgin de măsline și presărăm boia dulce, oregano uscat și cimbru uscat.

Supa-cremă de praz cu năut este dulceagă, plăcut aromată, ușor digerabilă și benefică pentru sănătatea noastră. O puteți mânca și fără boabele de năut, dar combinația de praz și năut merge foarte bine, iar pe deasupra năutul este și o importantă sursă de proteină și este un aliment foarte hrănitor, pe care ar trebui să-l includem cât mai des în alimentația noastră.

Vă dorim poftă mare și sănătate!

IMG_5943 IMG_5942IMG_5954IMG_5955cropIMG_5959

IMPORTANT: Puteți prelua orice rețetă de pe acest site, cu rugămintea de-a menționa corect sursa: www.alimentatiaoptima.ro . Dacă ne mai și anunțați printr-un E-mail că doriți să preluați rețeta, atunci putem deveni chiar prieteni. :)

By   -   Jan 14, 2015   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE