Supă-cremă crudă de roșii (Gaspacho) – rețeta Alimentația Optimă

Rețete / Supe/Ciorbe

Parcă vara simțim mai intens nevoia de alimente crude, proaspete, zemoase și sănătoas. E și normal, de altfel. Și e tare bine că se întâmplă așa, pentru că legumele crude (dacă mai sunt și organice și cultivate natural) sunt sănătate curată.

Pentru că în țara noastră se găsesc roșii bune în timpul verii, vă invităm la o supă-cremă răcoroasă, cu origini spaniole, foarte cunoscută: supa Gaspacho. Mai jos este rețeta noastră.

Cu ce este diferită rețeta Gaspacho pe care v-o propunem, față de alte rețete similare pe care le găsiți pe internet?

Gaspacho by Alimentația Optimă nu conține oțet și piper (două ingrediente puternic iritante ale mucoasei gastrice) și nici pâine blendată.

Nutriționistul Daniela Diaconu recomandă înlocuirea oțetului cu zeamă proaspătă de lămâie, iar a piperului cu ghimbir crud răzuit (care merge foarte bine în combinație cu roșiile).

Pentru creșterea valorii nutritive a supei, precum și pentru a-i da o textură mai cremoasă, în loc de pâine, puteți folosi 2 linguri/porție de boabe de orz fierte (sau boabe de ovăz fierte).

Ingrediente pentru 2 – 3 porții:

6 roșii decojite sau nu, depinde de preferințele tale

2 castraveți sau 1 dovlecel mic

1 ardei gras roșu

2 căței de usturoi

1/2 de ceapă albă (sau galbenă)

1 legătură de pătrunjel sau oregano, busuioc, mentă

2 linguri de ulei de măsline

sare, după gust

zeamă proaspătă de lămâie (opțional)

ghimbir crud răzuit (opțional)

4 linguri boabe de orz/ovăz, fierte (opțional)

smântână de caju (opțional) – dacă folosești smântână, nu mai pune și ulei de măsline, deoarece vei crește nivelul caloric al supei.

Mod de preparare:

1. Blendează bine roșiile, castraveții, ardeiul roșu, ceapa și usturoiul (și boabele de orz/ovăz fierte). Dacă roșiile nu sunt foarte zemoase, mai poți adăuga câteva linguri de apă. Oricum, trebuie să obții o cremă, nu o supă lichidă.

2. Potrivește de sare, apoi transferă crema în bolurile preferate, orneaz-o cu mult pătrunjel proaspăt (sau altă iarbă culinară), cubulețe de castravete sau de dovlecel crud și puțin ghimbir răzuit. Dacă folosești castravete, ornează cu bucățele mici de dovlecel, iar dacă folosești dovlecel ornează cu castravete.

3. Apoi stropește-o cu ulei de măsline sau asezoneaz-o cu smântână de caju.

Nutriționistul Daniela Diaconu ne spune că acest preparat poate constitui o masă de seară lejeră, mai ales dacă nu-l asezonezi cu smântână de caju (deoarece nucile și semințele se digeră mai greu).

De asemenea, poți să consumi supa Gaspacho by Alimentația Optimă și dacă dorești să slăbești, deoarece toate ingredientele sunt slab calorice. În acest caz, rezumă-te la jumătate de linguriță de ulei de măsline sau la o linguriță de semințe de floarea-soarelui hidratate și/sau ușor rumenite. Chiar dacă dorești să slăbești, nu exclude total sursele de grăsimi din alimentație, acestea având un rol foarte important în procesele metabolice.

IMG_3140

IMG_3144

IMG_3147

Mulțumesc pentru vizită! Te aștept și pe  paginea mea de Facebook!
Poftă bună, chef de viață și gânduri divine îți doresc!
Cu drag,
Daniela  

By   -   Jun 11, 2015   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE