SoyBurger

Fel principal / Rețete

Ingrediente:

1 pachet de soia granule mici (sau granule mari pe care le poți blenda după ce le fierbi) – 150 gr

10 linguri de semințe de floarea-soarelui măcinate (sau nucă românească măcinată)

1 ceapă mare, tăiată cât mai mic

1 căpățână de usturoi românesc, răzuită fin

2 linguri făină de soia

1 lingură cu vârf mix de condimente (proporții aproximativ egale): boia dulce, turmeric, ghimbir pudră, curry, cimbru, oregano, busuioc, măghiran, coriandru.

1 -2 linguri de făină de ovăz (fulgi de ovăz râșniți)/sau pesmet

ulei de măsline

Mod de preparare:

1. Soia se fierbe 10 – 15 minute în trei ape. În ultima apă, când dă în clocot, se pun câteva condimente (2 foi de dafin, o crenguță de cimbru, o linguriță de oregano), apoi se oprește focul și se acoperă vasul. Se lasă deoparte până se răcește, apoi se scurge bine apa și se păstrează pulpa de soia.

2. Soia, astfel fiartă, se amestecă bine cu restul ingredientelor și se formează cu ajutorul unor cercuri culinare burgerii.

Dacă nu aveți cercuri culinare, puteți intinde aluatul intr-un strat gros de 1 cm și decupa cu ajutorul unui pahar/borcan formele rotunde de burger, pe care apoi le luați cu o spatulă și le transferați în tava de aragaz, pe hârtie de copt.

3. Soyburgerii se coc la foc potrivit (maxim 180 de gr. C), cca 30 – 45 de minute, eventual, întorcându-se și pe cealaltă parte la jumătatea timpului de coacere.

Vă dați seama că sunt gata atunci când suprafața lor nu mai este umedă.

4. Când îi scoateți din cuptor, ungeți-i cu ulei de măsline și păstrați-i într-un vas acoperit pentru a nu se usca.

Puteți mânca aceste chiftele, ca atare, însoțite de legume la aburi și legume proaspete sau le puteți monta sub forma unui apetisant burger, pe care-l împachetați în folie alimentară și-l luați la pachet, la serviciu, ori îl dați copilului la pachet, la școală!

IMG_9387

IMG_9392

IMG_9390

Pentru montarea burgerilor, am folosit chifle graham cu semințesalată verde, roșii cherry și o maioneză de tofu.

Am pus maioneză de tofu peste burger, dar am uns bine și feliile de pâine cu această maioneză.

IMG_9369

Maioneza de tofu se prepară astfel:

200 – 250 gr. de tofu simplu (sărat sau nesărat)

100 – 150 ml de apă

5 linguri de ulei de măsline (pomace)

2 linguri fulgi de drojdie nutritivă

3 linguri zeamă de lămâie

un praf de turmeric

sare (dacă folosiți tofu nesărat)

Blendați bine toate ingredientele, adăugând treptat atât apa cât și uleiul. În funcție de tipul de tofu pe care-l folosiți (mai tare/dur sau mai moale/fin), mai puteți adăuga lichid, până obțineți o consistență fină similară celei de maioneză, dar și fermă.

Îl puteți monta cu orice tipuri de sosuri vegetale vă plac (făcute în casă) și cu mai multe roșii, ardei gras, etc…

IMG_9368Un astfel de preparat este bogat în proteină completă din soia (prezentă atât în chiftea, cât și în maioneza de tofu) – din acest motiv l-am și numit SoyBurger. Conține, de asemenea fibre suficiente, prezente atât în chifla graham, cât și în salată și roșii. Așa cum ați observat, nu este prăjit, dar uns la final cu ulei de măsline, arată ca și când ar fi. Grăsimile conținute de acest burger sunt grăsimi sănătoase, nesaturate.

În speranța că veți pregăti acasă burgeri vegetarieni sănătoși, vă doresc să vă bucurați de sănătate toată viața!

Daniela Diaconu

Nutrition Trainer

alimentatiaoptima@yahoo.com

By   -   Dec 29, 2015   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE