Sarmale a la mama

Fel principal / Rețete

Rețeta pe care v-o prezint îi aparține mamei. Sarmalele de post pregătite de ea sunt cele mai delicioase! Exact pe gustul meu! Ce le face atât de delicioase? Dacă vă spun că mărul și stafidele, mă credeți? Apăi, să mă credeți! 🙂 Încercați-le și mai stăm de vorbă!

Ingrediente (cca 30 sarmale):

varză murată

300 gr. soia granule fine (pentru umpluturi), fiartă

300 gr. de orez integral, fiert

300 gr. următoarele legume: ceapă, morcov, țelină, ardei gras roșu (proporții aproximativ egale din fiecare, iar împreună să atingă cca 300 gr.), date pe răzătoarea mică

verdeață: 1 legătură de mărar, 1 legătură de pătrunjel (legături mici)

1 măr potrivit, fără coajă, dat pe răzătoarea mică

2 linguri de stafide (orice tip)

1 lingură de condiment: sanovita, amestec de legume fără glutamat

1 cană de suc de roșii diluată cu 2 căni de apă (sau pastă de tomate diluată cu apă sau roșii proaspete/conservate tocate)

sare, după gust (dacă folosiți suc de roșii sărat, posibil să nu mai aveți nevoie suplimentar de sare. Luați în calcul că și varza murată conține suficientă sare)

 

Mod de preparare:

1. Se fierbe soia granule în trei ape, cca 5 -10 minute. La ultima fierbere, se adaugă cimbru, o foaie de dafin, oregano și se lasă acoperită în apa respectivă până sunteți gata cu restul ingredientelor. Se va folosi scursă bine de apă.

2. Se fierbe orezul și se dau pe răzătoare toate legumele menționate, fiecare având rolul ei. Legumele se sotează puțin în suc propriu, doar cât să se înmoaie un pic.

3. Intr-un bol încăpător amestecați toate ingredientele, potriviți de sare și împachetați sarmalele!

4. La baza vasului se pun mai multe frunze de varză. La fel și deasupra sarmalelor.
Mama le așază în cerc, iar la mijloc pune varză tocată. De asemenea, pune 2 -3 foi de dafin, crenguțe de mărar uscat și de cimbru uscat printre sarmale.

5. Se toarnă peste sarmale sucul de roșii amestecat cu apă, până la nivelul lor.

6. Se fierb la foc mic, la cuptor, 1 – 2 ore. Dacă aveți și o oală de pământ, cu atât mai bine!

7. Se servesc unse cu ulei de măsline sau cu smântână de caju. Bune rău! 🙂

IMG_8895 IMG_8894 IMG_8887 IMG_8886

Am mai postat și alte rețete ale mamei. Acestea sunt:

Pate delicios din boabe de orz

Plăcintă aperitiv cu legume și soia

Mulțumesc pentru vizită! Te aștept și pe  paginea mea de Facebook!
Poftă bună, chef de viață și gânduri divine îți doresc!
Cu drag,
Daniela

By   -   Nov 7, 2015   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE