Salată de andive cu ardei gras și apio

Rețete / Salate

Sunt persoane care nu mănâncă andive pentru că au gustul amar. Așa este, au o notă amară destul de pronunțată, DAR combinate cu alte legume dulci și asezonate bine, își pierd din amăreală și completează foarte bine o salată.

Se spune că cele mai echilibrate preparate, din punct de vedere al gustului, sunt cele care conțin ceva dulce, ceva sărat, ceva amar și ceva acru, fără ca vreunul dintre aceste gusturi să predomine izbitor. Bucătăria asiatică, spre exemplu, este recunoscută pentru respectarea acestei reguli.

Sfatul meu pentru oricine are anumite alimente care nu-i plac este următorul: nu mâncați alimentul respectiv în forma lui pură, simplu, și nu-l lăsați să predomine într-un preparat, ci încercați să-l ”pierdeți” printre alte ingrediente care vă plac foarte mult. Obișnuiesc să spun acest lucru atât în cadrul prezentărilor de nutriție, cât și la ședințele de consiliere ”one to one”. Câteva rondele de andive ascunse într-o salată cu de toate pot fi ușor trecute cu vederea, chiar dacă, poate, urâți andivele. De asemenea, câteva boabe de năut blendate într-un drob care conține atât de multe alte ingrediente și condimente aromate, nu vor fi simțite, chiar dacă, poate, urâți năutul. Mascați un ingredient neplăcut cu cele pe care le adorați și introduceți în alimentație câte puțin și din alimentele al căror gust nu vă încântă. Încercați să aplicați sfatul meu și scrieți-mi cum a fost. 🙂

Prima dată când am mâncat andive, mi s-au părut și mie foarte amare. Apoi am puvlerizat puțin ulei de măsline, câteva picături de lămâie și un praf de sare de Himalaya peste o frunză de andivă și gustul s-a îmbunătățit. Zeama proaspătă de lămâie estompează din amăreala andivelor.

Vă ofer o idee de salată pe care eu obișnuiesc s-o fac pentru a mă bucura și de beneficiile aduse de andive.

Ingrediente (aproximativ pentru două porții):

1 andivă

1/2 ardei gras galben

1/2 ardei gras roșu

1/2 castravete Fabio/sau doi castraveți cornichon

1/2 ceapă

1/2 tulpină de apio

câteva măsline naturale

1/2 legătură de pătrunjel

semințe de floarea-soarelui, un pic rumenite la cuptor, la foc mic

Sos:

2 linguri de ulei de măsline (cine are probleme cu greutatea poate renunța la ulei. Există grăsimea din semințele de floarea-soarelui și este suficientă pentru această salată.)

o linguriță fulgi de drojdie nutritivă

zeama de la 1/2 de lămâie

sare, după gust (nu prea multă)

Mod de preparare: 

Toate ingredientele se taie după preferință. Salata se asezonează cu un sos obținut din ingredientele menționate. În funcție de gustul dumneavoastră, puteți adăuga mai multă zeamă de lămâie. La ulei nu vă dau undă verde. Și-așa am fost indulgentă cu cele două linguri. 🙂

IMG_9411

IMG_9410

IMG_9417

Andivele au proprietăți diuretice, depurative și ușor laxative. Sunt indicate în special persoanelor care suferă de obezitate și/sau diabet, arterioscleroză, boli ale ficatului și boli ale stomacului, dar și celor care vor să țină la distanță aceste boli.  Andivele stimulează secreția de bilă și ajută la eliminarea paraziților intestinali. Anumite cercetări indică faptul că andivele au rol adjuvant chiar și în tratarea cancerului, atribuind acestora anumite proprietăți citostatice.

Daniela Diaconu, nutriționist

Alimentația optimă pentru secolul 21

 

 

By   -   Dec 31, 2015   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE