Salată à la russe cu linte verde și cremă de mazăre galbenă

Rețete

Vă oferim o alternativă vegetariană la salata à la russe tradițională, pe care obișnuim s-o avem pe mese în zilele de sărbătoare.

Salata pe care v-o propunem este foarte hrănitoare și sățioasă, fiind bogată în nutrienți de calitate superioară.

Mazărea galbenă este un aliment concentrat, cu valoare energetică mare, bogat în proteine (peste 20%), în vitamine (A, B1, B6, B9), minerale (Mg, Ca, Fe, Zn, I) și fibre.

Lintea verde este și ea un aliment concentrat, cu valoare energetică mare, furnizând 338 kcal/100 gr. Este bogată în proteine, fibre, vitaminele B1 și B6, C, E, niacină, folați și minerale (Mg, Fe, K, Zn, Cu).

Ingrediente pentru cca 4 porții:

4 cartofi fierți

2 morcovi fierți

o țelină mică fiartă

o rădăcină de pătrunjel fiartă

2 gogoșari cruzi (sau ardei gras roșu)

2 castraveți cruzi (sau acriți în suc de lămâie)

o cană de linte verde fiartă

o cană de mazăre galbenă fiartă

4 linguri de ulei de măsline

zeama de la 1 lămâie

sare, după gust

1 vf. de cuțit de turmeric

1 vf. de cuțit de coriandru

Preparare:

1. Lintea și mazărea galbenă se lasă la înmuiat în apă câteva ore (peste 5 ore). Apoi se fierb separat, la foc mic. În circa 45 de min vor fi fierte.

La o măsură de linte, precum și la o măsură de mazăre galbenă se folosesc două măsuri de apă.

De reținut: Pentru ca bobul de linte verde să-și păstreze forma și să nu se spargă la fierbere este important să nu se pună toată cantitatea de apă de la început și să se fiarbă la foc foarte mic. Mazărea galbenă se poate sparge pentru că oricum o vom mixa, dar lintea verde dorim să rămână întreagă. Le vom considera pe amândouă fierte, atunci când boabele se zdrobesc ușor între degete. Lintea verde este ușor nisipoasă.

De reținut: aduceți apa la punctul de fierbere, apoi adăugați lintea. Valabil și pentru mazărea galbenă.

2. Legumele se spală bine și se fierb în coajă.

De reținut: Aduceți apa la punctul de fierbere, apoi adăugați legumele. Acest lucru este important pentru coagularea proteinei din aliment și nu numai. Adăugați apă doar cât să le acopere.

3. După ce s-au răcit, toate legumele fierte se taie cubulețe. Procedăm la fel și cu legumele crude (castraveți și gogoșari).

IMG_5771

4. Într-un vas mare amestecăm cu atenție ingredientele pentru a nu le zdrobi, potrivim de sare și apoi pregătim crema de mazăre galbenă.

IMG_5775

5. Mazărea galbenă se va pune la blender și se va mixa câteva minute, adăugându-se treptat ulei și zeamă de lămâie. La final se potrivește de sare și se adaugă puțin turmeric pentru culoare, dar și pentru o aromă specială.

6. Crema de mazăre galbenă se încorporează în restul ingredientelor. Se transferă totul într-un vas din care se poate servi fiecare, se ornează după preferință și se dă la rece.

IMG_5790

De reținut: mazărea galbenă are un miros specific, destul de pronunțat. Pentru unele persoane ar putea fi supărător. Pentru a atenua acest miros, puneți la fierbere o frunză de dafin și un vârf de cuțit de coriandru măcinat. Gustul ei este dulceag.

Sugestie: Dacă nu aveți mazăre galbenă, ori nu vă place acest aliment, puteți face o maioneză vegetală din următoarele ingrediente: un pahar lapte de soia, o jumătate de cartof fiert (sau acceasi cantitate de conopidă), o jumătate de morcov fiert, 3 – 4 linguri ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, un praf turmeric. Totul la blender. (Cu maioneză vegetală, gustul se apropie mai mult de cel al salatei à la russe tradiționale.)

La o masă de sărbătoare, care este, de regulă, mai bogată în preparate, această salată poate constitui un aperitiv grozav. La o masă de prânz obișnuită, ea poate fi un fel principal excelent, dacă o însoțim de pâine și o salată verde. Este hrănitoare și sățioasă. O rețetă economică și un preparat care poate fi luat la pachet, pentru a-l servi la serviciu.

Sperăm să vă placă!

IMG_5794

IMG_5793

 

By   -   Dec 1, 2014   -   2 Comments
YOU MIGHT ALSO LIKE
2 Comments