Ruladă cu gem de prune și stafide

Dulciuri / Rețete

Ingrediente (pt 3 – 4 tăvi de chec):

750 gr. de făină (1/2 făină tip 650 + 1/2 făină integrală sau doar făină integrală)

250 ml lapte de soia (sau de caju) călduț

4 linguri de zahăr brut (sau melasă sau stevia, dacă suferiți de diabet sau dacă nu consumați deloc zahăr, nici măcar ocazional, în cantități mici)

100 ml ulei (am folosit din turte de măsline)

30 gr. de drojdie proaspătă

coajă de portocală

1 borcan de dulceață de prune sau gem de prune

o cană de stafide negre

4 – 5 linguri de făină de ovăz (fulgi de ovăz râșniți)

1/4 de linguriță de sare

Mod de preparare:

1. Activați drojdia în câteva linguri de lapte călduț și puțină făină. Obțineți o cremă pe care o lăsați la dospit până își triplează volumul (cca 30 min). Puteți acoperi vasul cu o folie de plastic și-l puteți pune la loc cald, dar nu lângă o sursă directă de căldură (deci, nu lângă flacără).

Important: drojdia să fie scoasă din timp de la frigider și, de asemenea, făina să fie la temperatura camerei.

2. Intr-un vas adânc puneți toată făină (amestecată cu praful de sare) și formați în mijlocul acesteia o adâncitură în care veți turna laptele călduț, drojdia dospită, zahărul și coajă rasă de portocală. Pentru a se dizolva mai bine și mai repede zahărul, îl puteți pune de la început în laptele de soia.

3. Amestecați usor ingredientele lichide cu făina, apoi frământați până obțineți un aluat moale, care se desprinde ușor de pe degete. În timpul frământării, încorporați puțin câte puțin uleiul (în fir subțire, ca la cozonac). Dați aluatul deoparte, într-un vas suficient de încăpător pentru că va crește mult în volum. Acoperiți vasul cu o folie de plastic și lăsați-l la crescut cca o oră.

Important: cantitatea de făină poate să difere, în funcție de tipul făinii pe care o folosiți (unele sunt mai uscate și necesită mai mult lichid).

4. În timpul în care aluatul se dospește, pregătiți umplutura de prune. Aveți două variante, fie mixați 2 pumni de prune uscate și hidratate puțin inainte și obțineți cel mai bun magiun ever, fie folosiți dulceață tradițională de prune (sau gem) pe care o îngroșați cu câteva linguri de făină de ovăz. Indiferent de varianta aleasă, adăugați și o cană de stafide.

Sigur, dacă nu vă plac prunele, puteți folosi alt gem sau alt tip de umplutură. E loc de creație. 🙂

5.  Impărțiți aluatul dospit în 3 sau în 4, în funcție de cât de mare este tava în care vei coace rulada. Intinde pe blatul de lucru fiecare foaie (în grosime cam de 1/2 de cm), apoi pune-i deasupra un strat generos de umplutură, ruleaz-o și transfer-o în tava de chec (cu hârtie de copt). Procedează la fel și cu celelalte părți din aluat.

Important: La pregătirea aluaturilor cu drojdie (care necesită dospire prelungită) este foarte importantă temperatura din bucătărie, care trebuie să fie constantă și caldă. Nu deschideți ferestra sau ușa, dacă pregătiți aluatul într-un anotimp rece. Orice curent rece poate influența procesul de dospire și aluatul nu va mai crește.

6. Lasă tăvile cu ruladă la dospit din nou, aproximativ o oră, apoi pune-le încet în cuptorul încălzit în prealabil. În primele 10 minute poți lăsa focul puțin mai tare, apoi redu-l puțin și coace-le la foc potrivit.

7. Rulada se poate servi a doua zi, în prima parte a zilei.

IMG_7523 IMG_7526 IMG_7527 IMG_7529Dacă vi se pare că aveți prea mult aluat, puteți să faceți o singură ruladă și din restul cornuri cu gem.

Mulțumesc pentru vizită! Te aștept și pe  paginea mea de Facebook!
Poftă bună, chef de viață și gânduri divine îți doresc!
Cu drag,
Daniela

 

Related Images:

By   -   Sep 23, 2015   -   1 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE
1 Comment