Pizza cu ciuperci și mozzarella de susan

Fel principal / Rețete

Ingrediente blat:

2 căni de făină (1 cană făină albă + 1 cană făină integrală sau 1 cană și 1/2 făină albă și 1/2 de cană tărâțe de grâu)

1 cană de apă

1 cub mic de drojdie proaspătă (25 gr)

5 linguri de ulei de măsline (din turte, ”pomace”, mai rezistent la preparare termică)

sare (am pus o linguriță rasă)

Ingrediente topping:

1/2 kg de ciuperci proaspete

1 ceapă

pastă de ardei roșu + pastă de roșii cu oregano pentru uns (poți folosi și zacuscă)

oregano

busuioc

Mozzarela de susan:

1/2 de cană de susan măcinat fin

1 cană de: cartof fiert + morcov fiert, răzuite mare (3/4 cartof + 1/4 morcov)

1 cană din apa în care au fiert cartoful și morcovul (sau apă simplă)

2 linguri fulgi de drojdie nutritivă

1 cățel de usturoi/sau o linguriță pudră de usturoi

1/2 linguriță de turmeric

sare, după gust

Mod de preparare:

1. Pentru aluat, am amestecat drojdia proaspătă cu 2 linguri de apă călduță (nu fierbinte!) și o lingură de făină. Am lăsat acest amestec la dospit vreo 20 minute, până s-a umflat, timp în care m-am ocupat de curățarea și tăierea ciupercilor.

2. Într-un bol larg am amestecat făina cu sarea și am adăugat apoi apa, uleiul și drojdia dospită. Am pregătit un aluat similar celui de pâine, l-am frământat câteva minute, apoi l-am lăsat la dospit o oră. După această oră, am împărțit aluatul în 3 porții, pe care le-am modelat sub formă de bile, iar aceste bile le-am mai lăsat încă o oră la crescut. După cea de-a două oră de dospire, am întins fiecare bilă de aluat în tava ei și le-am lăsat la crescut și în tavă vreo 20 minute înainte de-a pune topping-ul.

3. Pentru mozzarela de susan, am blendat cu ajutorul unui mixer vertical toate ingredientele menționate până am obținut un sos cu o textură fină, de consistența unei smântâni. Sub infleunța temperaturii, acest sos se va închega ușor.

4. Am uns fiecare pizza cu pasta de ardei amestecată cu pastă de roșii și oregano uscat, apoi am adăugat ciupercile proaspete feliate, ceapa, ardeiul gras și mozzarela de susan.

5. Am copt pizza la 180 de grade aproximativ o oră, dar după primele 20 de minute am micșorat focul. Nu se deschide cuptorul în prima parte a timpului de coacere.

6. Am ornat pizza cu frunze poaspete de busuioc.

Alte informații:

– S-ar putea să fie nevoie să mai adăugați câteva linguri de apă sau un praf de făină atunci când frământați aluatul. Cantiatea de lichid depinde de tipul de făină pe care-l folosiți, știut fiind faptul că unele sunt mai uscate și solicită mai multă apă.

– Desigur, puteți folosi ca topping orice combinații de legume doriți. Sau puteți pune mai multe ciuperci sau mai multe sortimente de ciuperci.

– Blatul de pizza iese crocant la exterior și moale la interior.

– Dacă nu folosiți deloc făină integrală sau măcar târâțe (ceea ce nu vă recomand, dacă doriți să aveți un aliment sănătos), aluatul va ieși mult mai pufos. Practic, cu cât făina este mai albă și mai bogată în gluten, cu atât aluatul iese mai moale.

IMG_2859 IMG_2863 IMG_2865 IMG_2867 IMG_2873 IMG_2875 IMG_2877

Mulțumesc pentru vizită! Te aștept și pe  paginea mea de Facebook!
Poftă bună, chef de viață și gânduri divine îți doresc!
Cu drag,
Daniela

By   -   Nov 23, 2015   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE