Paté din coji de vinete

Paste tartinabile/Pateuri / Rețete

Da, ați citit foarte bine: din coji de vinete, coji pe care întotdeauna le aruncăm atunci când facem salată de vinete tradițională.

În urmă cu câțiva ani am aflat și eu cât de valoroasă este coaja vinetelor de la dna dr. Isaia – nutriționist, membră în Colegiul American de Nutriție.

Coaja vinetelor este foarte bogată în resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanți descoperiți și trebuie să învățăm s-o pregătim cât mai gustos și s-o consumăm cu încredere, pentru că ne aduce doar beneficii.

Resveratrolul :

– neutralizează radicalii liberi

– previne apariția cancerelor și inhibă dezvoltarea tumorilor

– împiedică depunerea colesterolului pe pereții vaselor de sânge

Surse de resveratrol: strugurii negri (inclusiv sâmburii), mure negre, afine, coacăze, vișine, cireșe negre, prune, linte neagră, fasole neagră, coaja vinetelor și orice alte fructe și legume de culoare mov închis- vișiniu închis – negru.

Ingrediente paté din coji de vinete (pt. 1 bol de cca 300 gr.):

– 4 -5 vinete potrivite

– 1 căpățână de usturoi românesc

– 2 linguri de ulei de măsline

– sare

Mod de preparare:

1. Spală bine vinetele, șterge-le cu un prosop, apoi pune-le în tava de aragaz și coace-le. Din sfert în sfert de oră, întoarce-le de pe-o parte pe alta. Vinetele sunt coapte atunci când s-au înmuiat bine.

Important: lasă focul mic pentru a nu arde coaja!

2. Când s-au copt, curăță vinetele de coajă. Din miez poți pregăti un paté de vinete cu susan, iar din coji un alt paté delicios și sănătos!

3. Taie cojile în bucăți mai mici, apoi blendează-le împreună cu restul ingredientelor și asta e tot!

Poți folosi mai mult sau mai puțin usturoi, în funcție de gustul tău și al familiei tale.

Paté-ul acesta este incredibil de onctuos și merge foarte bine în combinație cu tofu și roșii.

Nu am avut timp să montez farfurii mai sofisticate, abia am reușit să fac repede aceste tartine pentru că se golea bolul văzând cu ochii. 🙂

IMG_7531Sfat: Știu că are o culoare care poate nu-ți place (dar și pateul de ciuperci și cel de măsline arată cam la fel și ne-am obișnuit cu această culoare), știu că ideea de-a folosi ca ingredient coji de vinete poate ți se pare prea de tot, dar, te rog, încearcă-l măcar o dată și trage concluziile doar după ce ai testat tu însăți acest preparat.

IMG_7532 IMG_7533 IMG_7535 IMG_7537 IMG_7538 IMG_7539 IMG_7540 IMG_7541

În speranța că rețetele pe care ți le propun îți sunt de folos, îți mulțumesc mult pentru vizită și te aștept cu drag să revii.

 

By   -   Sep 21, 2015   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE