Musli crunchy (granola) fără zahăr

Dulciuri / Rețete

Ingrediente:

4 căni de fulgi de ovăz

1 cană de stafide (hidratate)

1 cană de curmale fără sâmburi (hidratate în apă doar până la nivelul lor)

4 mere

1 cană de semințe de floarea-soarelui

1/2 cană de fulgi de nucă de cocos

1/2 cană de semințe de in râșnite

3 – 4 linguri de semințe de susan întregi

puțină coajă rasă de portocală (opțional)

4  – 5 linguri de pudră de roșcove (opțional), dacă vrei cu aromă de cioco. Eu am făcut fără carob de data asta.

un praf de sare

IMG_1078

Mod de preparare:

1. Blendează merele (doar pulpa, fără coajă) + curmalele hidratate (cu tot cu apa în care au stat la înmuiat). Peste această pastă adaugă semințele de in măcinate.

2. Într-un bol încăpător, amestecă bine toate ingredientele solide: fulgii de ovăz, semințele de floarea-soarelui, fulgii de cocos, stafidele hidratate și scurse de lichid, semințele de susan, coaja de portocale și sarea.

3. Adaugă peste ingredientele solide pasta de mere, curmale și in măcinat. Încorporează bine această pastă printre restul ingredientelor. Vei obține o compoziție ușor lipicioasă, nici tare, nici moale.

4. Întinde compoziția pe hârtie de copt într-o tavă de cuptor exact ca-n imaginile de mai jos și coace-o la foc foarte mic, eventual cu ușa cuptorului puțin deschisă. Ar trebui să fie gata într-o oră jumate, maxim două.

 

IMG_1021

 

IMG_1027

Servește musli crunchy la micul dejun cu lapte/iaurt vegetal! Sunt crocanți și gustoși. Eu îi mai ronțăi uneori și simpli, ca ”desert”, la masa de prânz, dacă nu am alt desert pregătit. :p

Reține! Important este să nu îndulcești cu zahăr sau miere, ci cu o combinație de fructe. Eu am folosit mere + curmale. Tu poți folosi pere + curmale/smochine sau portocale + curmale sau căpșune sau orice combinație de fructe îți trece prin cap. Ai nevoie de o cremă subțire de fructe dulci (proaspete și/sau uscate) cu care să înmoi și să legi fulgii de ovăz.

IMG_1068

 La fel de important este să nu dai focul tare, pentru că riști să arzi granola, dar și mai rău, nenorocești rău de tot toate uleiurile din semințele de floarea-soarelui, din in, din susan.

IMG_1074

 Dacă te întrebi de ce trebuie să hidratezi și stafidele, din moment ce pe ele nu le blendezi, ei bine trebuie s-o faci pentru că altfel se vor usca foarte rău.

IMG_1069

 Rețeta este deosebit de flexibilă. După ce o pregătești prima data, îți garantez că îți vei inventa propria rețetă de granola, cu fructele, nucile și semințele tale preferate. 🙂

IMG_1077

IMG_1073

IMG_1080

By   -   Apr 26, 2015   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE