Musaca de vară cu dovlecei, vinete și roșii

Fel principal / Rețete

Ingrediente straturi:

2 dovlecei mici

2 vinete mici

3 roșii potrivite

Ingrediente umplutură:

100 gr. soia uscată (texturată)

10 ciuperci potrivite

1 morcov

1 ardei gras roșu (sau 2 linguri pastă de ardei roșu)

1 ceapă

2 căței de usturoi

oregano

o legătură de mărar verde

sare

Ingrediente sosuri:

Sos 1:

3 roșii blendate

1 linguriță de oregano uscat

puțină sare

Sos 2:

6 linguri de semințe de floarea -soarelui hidratate

apă (cca 150 – 200 ml)

2 căței de usturoi

1 lingură cu vârf de drojdie nutritivă (inactivă)

puțină sare

IMG_3758

 

Mod de preparare: 

1. Taie dovleceii și vinetele pe lungime, în felii destul de subțiri (câțiva milimetri), păstrându-le (neapărat!) coaja. Presară sare peste aceste felii și lasă-le deoparte 30 – 45 de minute.

IMG_3704

IMG_3701

2. Fierbe soia texturată în două – trei ape. Spal-o și stoarce-o bine după fiecare etapă.

3. Într-o tigaie antiaderentă, cu capac, pune ceapa tocată mic, morcovul dat pe răzătoarea mică, ardeiul gras tăiat cubulețe mici sau blendat și usturoiul răzuit mic. Sotează câteva minute în suc propriu (fără apă și fără ulei!) aceste ingrediente, apoi adaugă ciupercile tăiate cubulețe mici și soia fiartă și stoarsă și mai sotează totul câteva minute. Când se mai răcește compoziția, adaugă-i mărar proaspăt și pasta de semințe de floarea-soarelui (vezi punctul 5).

4. Blendează semințele de floarea-soarelui cu apa, drojdia inactivă și usturoiul, până obții o pastă semi-solidă.

5. Ia trei linguri din pasta de floarea-soarelui și amestecă-le cu soia și legumele sotate. Restul pastei, păstreaz-o pentru a o turna între straturile de musaca.

6. Intr-o tigaie antiaderentă mai mare (și cu capac), coace puțin, pe ambele părți, feliile de dovlecei și de vinete (după ce le-ai scurs bine de zeama pe care și-au lăsat-o).

7. Montează musacaua într-un vas de Jena sau într-o tavă, astfel:

  • la baza vasului pune un strat generos din sosul 1 (rosii simple blendate și aromatizate cu oregano);
  • peste sosul de roșii pune un strat de felii de dovlecel, presară peste el pastă de semințe de floarea-soarelui și mai adaugă un strat de dovlecel apoi distribuie uniform umplutura;
  • următorul strat este de vinete. Aceeași procedură ca la dovlecei: pastă de semințe de floarea-soarelui între două straturi fine de vinete. Pasta nu trebuie să fie prea abundentă, ci așa, din loc în loc, cât să lipească bine feliile de vinete/dovlecei. Peste stratul de vinete, pune din nou umplutură,
  • Deasupra pune multe rondele de roșii crude și pasta de semințe și sosul de roșii care ți-au mai rămas. (E bine să oprești câteva linguri din ambele sosuri pentru a pune deasupra).

8. Dă musacaua la cuptor pentru 20 de minute, la foc mic, atât cât să se îmbine aromele și să se rumenească puțin roșiile de deasupra. Nu e necesar s-o lași mai mult pentru că toate ingredientele sunt preparate anterior și scopul nostru este să preparăm termic legumele cât mai puțin pentru a păstra o cantitate mai mare de nutrienți în ele.

IMG_3724

IMG_3758

IMG_3755

Această musaca poate constitui un prânz excelent! Servește-o cu salată verde și două felii de pâine integrală și ai un meniu vegetarian de prânz, absolut complet, cu toți nutrenții de care ai nevoie! Pentru un plus de savoare (dar și de calorii) poți s-o asezonezi și cu smântână de caju (oprește-te, totuși, la două linguri). 🙂

IMG_3756

Este un preparat foarte gustos și hrănitor, legumele sunt suculente, aromele foarte îmbietoare, aspectul interesant. Cred că poate să aibă trecere (cu succes!) și la nevegetarieni.

 

Mulțumesc pentru vizită. 🙂 Dacă ai întrebări, abonează-te la paginea mea de Facebook și scrie-mi acolo un mesaj sau un comentariu.

Daniela Diaconu

Nutriționist și Formator în Nutriție Acreditat

By   -   Jun 13, 2015   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE