Mini-burgeri de năut cu susan

Fel principal / Rețete

De ce mini-burgeri? Pentru că sunt consistenți din punct de vedere nutrițional, pentru că reprezintă un preparat foarte practic, putând fi luat la pachet, dar și pentru că sunt persoane, în special tinerii, care preferă alimente de tipul ”fast-food”, mai degrabă decât o tocăniță sau orice alt tip de mâncare gătită pentru care ai nevoie de lingură și furculiță.

De ce de năut? Deoarece, ca orice leguminoasă, năutul înlocuiește cu succes carnea. Dar și pentru proprietățile lui extraordinare, despre care poți citi la finalul articolului.

Rețineți! LEGUMINOASĂ + CEREALĂ = PROTEINĂ COMPLETĂ = SAȚIETATE

Ingrediente:

1 cană de năut fiert

1 cană nuci tocate/semințe de floarea-soarelui măcinate puțin

1 cană fulgi de ovăz

1/2 cană lapte de soia

1 ceapă mare tocată fin

5 căței de usturoi răzuiți (sau zdrobiți)

1/2 linguriță de cimbru uscat

1/2 linguriță de sare

susan

Preparare:

Reține: Când ai mai mult timp, poți pregăti o cantitatea mai mare de burgeri pentru că se păstrează foarte bine la congelator. Acest lucru te ajută și să fii pregătită mereu, în caz că ai musafiri surpriză la masă. Așezi burgerii congelați pe hârtie de copt, îi dai la cuptor și în 20 minute masa e gata.

1. Mixează grosier năutul fiert cu laptele de soia.

2. Adăugă fulgii de ovăz. Amestecă bine totul și lasă compoziția de-o parte câteva minute.

3. Între timp, curăță și taie mărunt ceapa și usuturoiul și zdrobește nucile!

4. Amestecă toate ingredientele. Potrivește de sare.

5. Formează în mâna umezită mini-burgeri, dă-i prin susan și așază-i într-o tavă în care ai pus hârtie de copt.

6. Pune tava la cuptor pentru aproximativ 30 – 45 minute, la 180 grade C. Verifică-i din când în când și ajustează focul, dacă e nevoie. De asemenea, întoarce burgării de pe o parte pe alta, pentru a se pătrunde cât mai bine.

7. Când se mai răcoresc, îi poți unge cu puțin ulei de măsline.

7. Servește-i într-o chiflă graham, între două frunze de salată, stropiți cu maioneză vegetală de caju sau cu tahini.

IMG_3066

IMG_3076

IMG_3064

 

 Despre năut, reține faptul că acesta face parte din familia leguminoaselor (la fel ca și mazărea, lintea, fasolea, soia), este o sursă excelentă de proteine, înlocuind cu succes carnea (conține aminoacidul esențiali ”triptofan” ș.a.) și este bogat în minerale precum: Mangan (1,03 mg la 100 gr de năut fiert, adică cca 50% din DZR), Fosfor (168 mg la 100 gr năut fiert, adică cca 17% din DZR), Magneziu (48 mg la 100 gr de năut fiert, adică 12% din DZR), Fier (2,89 mg la 100 gr năut fiert, adică 16% din DZR), precum și Cupru, Calciu, Potasiu, Seleniu, Zinc. Conține și vitamine în cantități considerabile, în special Vitamina B9 (acid folic): 172 micrograme la 100 gr de năut fiert, adică cca 43% din DZR!!! În micul bob de năut avem toată gama de B-uri (excepție B12), precum și vitaminele A, C, E și K.

 

IMG_3078

 Sursa: Rețeta este adaptată după rețeta dr. Isaia: ”Chiftele de năut”

 

By   -   Feb 8, 2015   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE