”Lapte” de soia

Băuturi / Rețete

Ingrediente:

1 cană de boabe de soia înmuiate 12 – 24 de ore (deci aproape 1/2 de cană de boabe uscate)

4 căni de apă

1 vârf de cuțit de sare

Arome și îndulcitori

1/2 linguriță de vanilie

6 curmale

Mod de pregătire:

1. Spală bine boabele de soia și pune-le la hidratat pentru 12 – 24 de ore. Acestea își vor dubla greutatea și tripla volumul.

2. Fierbe boabele de soia (înmuiate) în câteva căni de apă. Fierbe-le 10 minute din momentul în care începe să clocotească apa, apoi schimbă-le apa cu alta curată, clocotită.

3. Repetă operațiunea de trei ori. E simplu. Fierbi 10 minute, schimbi apa, fierbi 10 minute, schimbi apa, fierbi 10 minute, arunci apa, păstrezi boabele. 🙂

Fierberea, aruncarea lichidului și spălarea repetată ajută la eliminarea gustului de fasole al soiei.

4. Blendează foarte bine boabele fierte de soia împreună cu cele patru căni de apă. Poți adăuga apa treptat, câte o cană, pentru o mai bună mixare. Blendează până când boabele de soia devin o pastă fină.

5. Strecoară printr-o sită deasă (sau tifon) pulpa de soia. Ea se numește okara, conține proteine, fibre și unii acizi grași nesaturați. Poți prepara din ea icre de soia sau o poți folosi la droburi, chifteluțe și umpluturi vegane diverse.

6. Laptele de soia astfel obținut mai fierbe-l 15 – 20 min, la foc mic și acum este gata pentru a fi consumat.

Dacă doriți să îndulciți laptele de soia, adăugați în blender curmalele!

Pentru o aromă deosebită, adăugați și baton de vanilie.

Dintr-o cană de boabe uscate, rezultă trei căni de boabe înmuiate și aproximativ 3 litri de ”lapte” de soia (depinde cât de consistent îl doriți).

Enjoy your milk!

laptedesoia

Up-date:

O variantă mai simplă de făcut lapte de soia în casă, dacă nu-ți place ideea de-a fierbe boabele în trei ape și-apoi să fierbi și laptele, este să blendezi bine o cană de boabe de soia hidratate cu patru căni de apă. Strecori lichidul și-l fierbi 45 de minute. Practic, fierbi doar laptele, dar îl fierbi mai mult timp, dacă n-au fost fierte și boabele în prealabil. Păstrezi pulpa (okara) pentru diferite preparate. Okara astfel obținută trebuie preparată termic. 

Oricum alegi să faci laptele de soia, reține faptul că acesta trebuie bine preparat termic. Lasă laptele să fiarbă o jumătate de oră din momentul în care începe să clocotească.

By   -   Jan 18, 2012   -   1 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE
1 Comment