Drob de mazăre galbenă cu măsline și ardei roșu

Fel principal / Rețete

Ingrediente (pentru o tavă de chec):

2 căni de mazăre galbenă hidratată (peste noapte)

1 cană de orez integral fiert

1/2 de ceapă, tocată mărunt

1/2 căpățână de usturoi românesc, tocat mărunt

1/2 cană de semințe de floarea-soarelui, măcinate

1/2 cană de făină de ovăz (fulgi de ovăz râșniți)

1/2 cană de apă

20 măsline naturale (am folosit kalamata), tăiate mai mic

1/2 lgț. coriandru (boabe) măcinat

1/2 lgț. oregano uscat

1/2 lgț. de turmeric

1/2 legătură mărar verde, tocat mărunt

1 lgț. sare

boia dulce și diferite semințe pentru ornat

Mod de preparare:

Mazărea hidratată se blendează bine până ajunge la o consistență fină. Se adaugă câte puțin din cantitatea de apă menționată, pentru a ajuta mixarea. Apoi se pun restul ingredientelor, se amestecă bine și se transferă compoziția într-o tavă de chec în care am pus hârtie de copt (puteți folosi orice altă tavă pentru coacere, nu e musai să fie tavă de chec).

Se coace la foc potrivit (180 grade Celsius), aproximativ o oră. La jumătatea timpului de coacere, focul se poate lăsa mai mic, iar tava se mai poate roti.

Sunt două metode prin care testați un drob dacă este copt (din droburile prezentate de mine pe acest site):

–  suprafața drobului nu mai este lipicioasă, ci se întărește și chiar începe să crape puțin din loc în loc;

– testul scobitorii. Introduceți o scobitoare în mijlocul drobului, iar dacă o scoateți cu aluat pe ea, drobul mai trebuie să stea la cuptor. Dacă scobitoarea iese curată și aproape uscată, drobul este gata.

Desprindeți ușor hârtia de copt de pe drob și lăsați-l să se răcorească. Nu-l tăiați fierbinte. Drobul este un preparat care se mănâncă, în general, la temperatura camerei.

IMG_9496

IMG_9493IMG_9492

IMG_9501

IMG_9502

 Așa cum am spus și în alte postări, droburile pot fi alimente deosebit de hrănitoare și de sănătoase dacă ingredientele sunt bine echilibrate din punct de vedere nutrițional și dacă modul de preparare este unul pro-sănătate. Un drob care conține o sursă importană de proteine (dintr-o leguminoasă), o sursă de carbohidrați complecși (cereale integrale), grăsimi sănătoase (ideal din semințe care suportă tratament termic până la un anumit punct) și diferite combinații de legume și plante aromatice, este un drob complet, care poate fi mâncat ca fel principal la masa de prânz, alături de un sos și de o salată de crudități.

Daniela Diaconu, Nutriționist

Pe pagina de Facebook Alimentația optima pentru secolul 21 anunțăm când postăm o rețetă nouă și distribuim diferite alte materiale sau video-uri interesante.

Orice distribuire a rețetei în mediul online este permisă cu link către sursă: www.alimentatiaoptima.ro

Orice testare a rețetei și postarea ei în diverse grupuri de pe Facebook, cu menționarea sursei, este apreciată și, poate, premiată! 🙂

By   -   Jan 6, 2016   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE