Drob de linte și mei

Fel principal / Rețete

Acest drob este un aliment complet, ideal ca ”fel principal” la masa de prânz a vegetarienilor, fiind o sursă foarte bună de proteine. Conține ingrediente benefice organismului uman, hrănitoare, sățioase și gustoase. Insoțiți-l de un sos, de legume sotate sau legume la aburi și o salată generoasă de crudități și aveți un prânz excepțional, echilibrat nutrițional, care vă va ține foarte bine de foame 5 – 6 ore.

Aș putea spune că dintre toate droburile pe care le-am pregătit până acum, acesta este în capul listei preferatelor mele. Imi plac foarte mult și celelalte, dar acesta cred că mă atrage și datorită meiului care înlocuiește orezul din rețetele mele de drob anterioare. Cineva din familia chiar mi-a zis: ”miroase a ficat, sigur e vegetarian?”. 🙂

Ingrediente pentru o tavă obișnuită de chec:

2 căni de linte roșie hidratată

1 cană de mei fiert

1 cană de nucă tocată mărunt

1/2 cană de supă de legume, lapte de soia sau apă

1 ceapă tocată mărunt

1 căpățână de usturoi

1 ardei roșu/kapia/gogoșar, tocat mic

1 linguriță de boia dulce + 1 vârf de cuțit de chili

1 lingură drojdie nutritivă

1 linguriță de măghiran uscat

1/2 linguriță de coriandru măcinat (bobițe)

1/2 linguriță de turmeric

1 legătură de pătrunjel verde

sare, după gust

ulei de măsline pentru uns drobul la final

Notă: Lintea hidratată, sub influența căldurii din cuptor, va lega foarte bine ingredientele, de aceea nu este obligatoriu să mai adăugăm alt ingredient cu rol de liant. De asemenea, și drojdia inactivă are un ușor rol de liant. Drobul iese foarte compact, bine închegat, se taie bine (după ce se răcește), dar este ușor uscat, adică puțin sfărâmicios. Cine-l dorește mai cremos, poate adăuga compoziției câteva linguri de făină de ovăz (fulgi de ovăz râșniți), care sunt extraordinari. Eu îi prefer făinei tradiționale de grâu atât în droburi, cât și în chifteluțe pentru a lega mai bine compozițiile și a le face mai moi. 

Mod de preparare:

1. Lintea roșie hidratată se blendează până se obține o pastă. Nu trebuie fiartă. Se folosește crudă. Se va pregăti termic la cuptor, în cadrul drobului.

2. Meiul se spală în mai multe ape, frecând bobițele în palme. De asemenea, se lasă și la hidratat măcar două ore, apoi se spală din nou și se pune la fiert. La o măsură de mei, revin aproximativ două măsuri de apă și fierbe repede. Va fi nevoie să-l supravegheați, eventual să amestecați din când în când, pentru a nu se prinde de vas.

3. Nuca, ceapa, ardeiul și verdeața se toacă mărunt. Usturoiul se mărunțește cu ajutorul unui zdrobitor de usturoi sau din cuțit.

4. Se amestecă toate ingredientele, se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la maxim 180 de grade C, pentru o oră, poate chiar o oră jumate. Când se scoate din cuptor, se lasă 10 – 15 minute în tavă. Procedând astfel, se creează umiditate la baza drobului și  pe pereții vasului și poate fi desprinsă mult mai ușor hârtia de copt de pe drob.

Sfatul meu: Rețeta (ca aproape toate rețetele mele) suportă modifcări și chiar vă încurajez să fiți creativi. Uneori, eu însămi mai schimb câte ceva la o rețetă pe care o fac la fel de ani de zile. Spre exemplu, vă puteți juca foarte bine cu plantele aromatice, puteți să puneți mai multă verdeață proaspătă sau ardei copt în loc de ardei crud și tot așa… 

IMG_8321

Notă: Fotografiile sunt 100% reale, exact cu drobul pregătit de mine (culorile din fotografii sunt culorile reale), după rețeta pe care v-am scris-o aici, rețetă care-mi aparține.

IMG_8320 IMG_8315 IMG_8318 IMG_8319

Iată o listă cu mai multe tipuri de droburi pe care le-am prezentat pe acest site:

Drob de hrișcă, năut și nuci

Drob de cartofi

Drob de linte, ciuperci și leurdă

Drob de năut și semințe de floarea-soarelui

Drob de linte roșie și semințe de floarea-soarelui

Mulțumesc pentru vizită! Te aștept și pe  paginea mea de Facebook!
Poftă bună, chef de viață și gânduri divine îți doresc!
Cu drag,
Daniela

By   -   Oct 27, 2015   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE