alimentatiaoptima.ro vă oferă rețete exclusiv vegetariene, dorind să vă inspire să consumați mai multe alimente de origine vegetală, gătite cât mai sănătos și gustos. 

Așa cum știți, nu e ușor să gătești total vegetarian, iar produsul să fie și gustos și sănătos. Ca să fii sigur(ă) că iese gustos, mai faci rabat la sănătate, fie folosind ingrediente rafinate sau sfârâind uleiul în tigaie. Iar când îți dorești ca preparatul tău să fie sănătos, parcă scârțâie un pic organoleptic. Iese bunicel, îl mănânci, doar ai plătit o grămadă pe ingrediente, dar nu l-ai mai face și a doua oară. Greșesc? 🙂

Un bucătar care are toate tipurile de alimente la dispoziție (carne, lapte, brânzeturi, ouă, vegetale) și ne oferă un preparat bun, merită nota 10, dar un bucătar care trebuie să gătească fără alimentul x și fără y și fără z, să țină cont și de tehnicile de gastrothenie sănătoase și să ne ofere, de asemenea, un preparat bun din punct de vedere organoleptic, merită 10+, cu felicitări și jos pălăria. 🙂 Din propria experiență de vreo 12 ani de când gătesc preponderent în felul acesta, știu ce vorbesc. 

O realitate pe care trebuie s-o luăm în seamă este și faptul că un om care consumă multe produse de origine animală, nu simte gustul vegetalelor la fel ca unul care consumă mai puține sau deloc, gustul primelor fiind dominant și creând dependență. Puteți face un test pe propria persoană. Țineți post o perioadă și apoi vedeți ce gust are mărul, ce gust are ardeiul roșu, ce gust are ciuperca, ce gust are cartoful copt în coajă etc… și comparați cu gustul pe care-l știați înainte de această perioadă, atunci când aceste legume sau fructe erau doar biete garnituri și nici atât. O frunză de salată și o felie de castravete acru într-o chiflă albă unsă cu unt și îndesată cu șnițel și cașcaval nu înseamnă că ați mâncat și legume la masa respectivă, nu-i așa? 🙂 Asta dacă nu sunteți printre cei care consideră că ”cea mai bună legumă e porcul”. 🙂

Personal, deși aș vrea ca animalele să nu mai treacă prin ce știm cu toții că trec pentru a ajunge produsele lor sau ele însele pe mesele noastre, consider că este fantezist să credem că într-o zi, în viitor, toată planeta va fi vegană. Carnea s-a consumat dintotdeauna și se va consuma până planeta va ”crăpa”. Carnea e adictivă!

Dar ce putem face, cu siguranță, este să reducem consumul alimentelor de origine animală și să creștem consumul de fructe, legume, leguminoase, nuci, semințe.

Dincolo de impactul negativ pe care creșterea animalelor pe scară industrială îl are asupra planetei și de aspectul etic, consumul exagerat al acestor alimente este factor de risc pentru majoritatea patologiilor, de la obezitate, diabet, boli cardiovasculare, cancer, toate fiind corelate și cu consumul exagerat de produse de origine animală și redus de produse vegetale. 

Așadar, doresc ca prin alimentatiaoptima. ro să contribui, măcar puțin, la reducerea consumului de produse de origine animală, oferind alternative, cel puțin interesante, pe care merită să le introduceți în meniul dumneavoastră obișnuit și să vă determin să vă găsiți sau regăsiți propriul echilibru nutrițional.

Dacă vă iese magia în bucătărie cu vreo rețetă de aici, dați-mi de știre. Feedback-ul dumneavoastră este motivator.

Cu prietenie,

Lora Lăpușanschi

 

Precision Nutrition Coach/Plant-Based Nutrition Specialist și studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Facultatea de Medicină, specializarea Nutriție și Dietetică 

 

Credits fotografii site: Daniel Diaconu