Cum se folosește lintea verde?

Rețete

Am scris AICI un articol despre proprietățile lintei.

Lintea este o leguminoasă și, ca orice leguminoasă, ea necesită câteva ore de înmuiere. De obicei, se lasă la înmuiat de seara până dimineața, dar ca regulă generală puteți reține faptul că:

Leguminoasele cu bob mare (ex. năutul, fasolea, soia) trebuie înmuiate 12 – 24 ore, iar cele cu bob mic pot fi înmuiate mai puțin, 2 – 6 ore, înainte de-a fi preparate termic.

Sunt persoane care recomandă și germinarea leguminoaselor înainte de preparare, nu doar înmuierea lor, precum și adăugarea unui acid (ex. zeamă de lămâie) în apa de înmuiere. 

Noi vă spunem că este suficient dacă respectați timpul de înmuiere al leguminoaselor și le preparați termic corespunzător.

Este necesar să înmuiem leguminoasele deoarece acestea conțin multe fibre solubile și puține fibre insolubile. Fibrele solubile fermentează în colon și produc gaze, dar înmuierea leguminoaselor diminuează efectul de flatulență.

 

 

Este necesar să fierbem bine leguminoasele pentru a spori calitatea proteinelor pe care acestea le conțin, precum și digestibilitatea și absorbția lor.

Iată principalii pași de folosire a lintei:

1. Spălăm bine lintea, în mai multe ape.

2. O punem la înmuiat în suficientă apă timp de minim 6 ore. Își dublează volumul prin înmuiere.

3. Aruncăm apa în care a stat la înmuiat, spălăm din nou foarte bine lintea.

4. Punem lintea la fiert, în apă care clocotește. La o măsură de linte, corespund 2 chiar 2,5 măsuri de lichid. Lăsăm 1 -2 minute și aruncăm prima apă (procedeu opțional, în special pentru persoanele care consideră că au probleme cu digestia leguminoaselor).

5. Punem din nou lintea la fiert în apă care clocotește. Se fierbe la foc mic, pentru ca bobițele să nu se zdrobească prea rău. Dacă intenționăm să pregătim piure, pateu sau supă cremă, ne interesează mai puțin ca lintea să-și păstreze forma deoarece oricum vom mixa totul, dar dacă dorim să pregătim o salată cu linte sau o tocăniță, avem nevoie ca bobițele să rămână întregi. In 45 minute lintea este fiartă. Ne vom da seama de acest lucru pentru că bobul de linte se va sfărâma ușor între degete. Lintea are o textură un pic nisipoasă.

6. Folosim lintea fiartă potrivit rețetei pe care dorim s-o realizăm.

Rețineți faptul că unele tipuri de linte verde fierb mai repede, altele mai greu, la unele se sparge foarte ușor bobul la fierbere, în timp ce la altele nu. Va  trebui să testați lintea de la mai mulți producători până găsiți un soi care vă place mult. Acest sfat este valabil și pentru fasole, năut și chiar pentru orezul integral. 

Iată câteva fotografii sugestive:

Linte verde uscată

IMG_5732

Linte verde înmuiată

IMG_5733

Linte verde fiartă

IMG_5769

Și câteva rețete cu linte verde:

– delicioasul pateu de linte, o rețetă specială Alimentația Optimă!

orez oriental pentru zilele în care te grăbești și nu poți să stai prea mult la bucătărie

salata à la russe cu linte verde și cremă de mazăre galbenă sau maioneză vegetală

 

By   -   Dec 10, 2014   -   1 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE
1 Comment