Cozonac fără zahăr

Dulciuri / Rețete

Ingrediente pentru 1 cozonac (tavă obișnuită de chec):

Pentru aluat:

1 cană de suc de măr mai concentrat (adică suc de măr fiert un pic mai mult până devine mai gros și mai concentrat)

2 1/2 căni de făină (din care 1 cană făină integrală + 1 cană făină albă 650. Jumătatea de cană este pentru frământat.)

25 gr. drojdie proaspătă

1/4 cană de ulei (am folosit de rapiță)

1/2 de portocală (suc, pulpă coajă, fără sâmburi)

un vârf de cuțit de sare

Pentru umplutură:

o cană de curmale hidratate în 1/2 cană de suc de măr

1 cană de nuci, un pic rumenite la cuptor, la foc mic

o linguriță esență de vanilie naturală

3 – 4 linguri de pudră de roșcove (Karob)

3 -4 linguri făină de ovăz (fulgi de ovăz râșniți)

Important: toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Toate. 🙂

Mod de preparare:

1. Am pregătit un fel de maia din 3 linguri suc de măr + 25 gr. drojdie + 1 lingură de făină. Am acoperit bolul care conținea această maia cu folie de plastic și l-am dat deoparte aproximativ 45 de minute, timp în care și-a dublat volumul.

2. Am blendat foarte bine jumătatea de portocală + cana de suc de măr + jumătate din cantitatea de ulei.

3. Într-un castron încăpător, mare, am pus cele două căni de făină (integrală + albă) cernute și le-am amestecat bine împreună cu sarea. Apoi am adăugat ingredientele lichide (pe care le-am blendat mai sus) și apoi drojdia dospită. Am amestecat totul cu o lingură de lemn, apoi am început să frământ cu mâinile, adăugând câte puțin din făina rămasă (jumătatea de cană), până ce aluatul s-a închegat bine și s-a desprins destul de ușor de pe mâini. În acest stadiu, am început să adaug ulei în fir subțire, continuând frământatul aproximativ 20 de minute. Pui o lingură de ulei și-l încorporezi, frământând. Apoi încă o lingură și tot așa, până-l termini pe tot. Există o anumită tehnică de frământat cozonacii, dar, mărturisesc, nu am respectat-o. Am frământat cam în toate modurile. Puteam folosi mașina de făcut pâine sau un robot pentru frământat, dar m-am relaxat muncindu-mă astfel, de data asta. 🙂

4. Am pus aluatul frământat în castron, am acoperit cu folie de plastic și am așteptat să crească. Cam o oră. În acest timp am pregătit umplutura.

5. Pentru umplutură, am blendat curmalele și am tocat mic nucile, apoi am amestecat bine toate ingredientele. Adăugați făină de ovăz doar atât cât este necesară pentru a închega compoziția și a putea s-o întindeți ușor peste aluat.

6. Am împărțit aluatul în patru părți. Două dintre ele le-am colorat cu puțin karob, iar pe celelalte două le-am lăsat așa. Am făcut două rulade pe care apoi le-am împletit și am format cozonacul. Am intins o foaie albă și o foaie maro (colorată cu carob), le-am pus una peste alta (alb la bază, maro deasupra) și am întins uniform jumătate din compoziția de la umplutură, apoi am rulat destul de strâns și am format prima ruladă. Am procedat la fel și cu celelalte două părți de aluat și am format a doua ruladă. Apoi, am răsucit ruladele, una în jurul celeilalte, ca o spirală și a rezultat … cozonacul. L-am pus în tavă (unsă și tapetată cu făină) și l-am lăsat la dospit încă o oră într-un loc ferit de curenți de aer.

L-am copt aproape o oră la foc potrivit, mediu (180). Nu am deschis deloc cuptorul în prima jumătate de oră. În a doua jumătate, am redus  puțin temperatura (160).

L-am verificat, așa cum știe toată lumea, prin testul scobitorii. 🙂

L-am acoperit peste noapte cu un prosop și l-am tăiat a doua zi. Deși nu este la fel de pufos ca un cozonac obișnuit, este totuși moale și onctuos.

Este foarte consistent, așa cum sunt toate preparatele cu ingrediente integrale și sănătoase Pentru noi a fost suficient de dulce de la mere și pasta de curmale. Ne place dulcele fructelor uscate. Acesta este zahărul natural de care avem nevoie.

IMG_8326 IMG_8334 IMG_8335 IMG_8336 IMG_8337 IMG_8338 IMG_8339 IMG_8340

By   -   Nov 5, 2015   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE