Clătite aperitiv de năut

Fel principal / Rețete

Vă spun de la început că sunt mega-delicioase! Nu am avut timp să facem și câteva fotografii cu preparatul montat, gen ”sugestie de prezentare”, dar vă scriu acum că le puteți umple cu o mulțime de creme/paste/pateuri vegetale. Ar putea fi pastă de tofu cu ceapă verde și mărar, pastă de avocado, pate de hrișcă și multe altele…

Ingrediente:

1 cană de năut hidratat (minim 12 ore)

2 căni de apă

1 ceapă

5 – 6 căței de usturoi

5 linguri cu vârf de făină albă de grâu, tip 650

5 linguri cu vârf de făină de ovăz (fulgi de ovăz râșniți)

5 linguri cu vârf de semințe de floarea-soarelui măcinate

opțional: 1 linguriță pastă de ardei kapia (făcut în casă)

1/2 de linguriță de turmeric

1/2 linguriță de oregano

sare

Mod de preparare:

1. Blendează foarte bine năutul hidratat, adăugând apa treptat, puțin câte puțin. Eu am folosit un mixer vertical  (și încă unul slab ca putere) și s-a blendat foarte bine.

2. Adaugă ceapa și usturoiul și blendează-le și pe acestea împreună cu năutul. Sfatul meu este să tai ceapa înainte, pentru a ajuta blenderul s-o mixeze mai repede.

3. Peste pasta de năut, ceapă și usturoi, pe care ai obținut-o, adaugă și restul ingredientelor: făina de grâu, făina de ovăz, semințele de floarea-soarelui măcinate fin, turmericul, oregano, pasta de ardei roșu. Amestecă foarte bine totul și potrivește de sare.

4. Compoziția trebuie să fie similară unei compoziții standard de clătite tradiționale, poate  nu la fel de fină, dar oricum destul de lichidă, adică știți voi, nici prea subțire, nici prea groasă. 🙂

Oricum, după ce coaceți prima clătită, dacă mai este cazul, fie mai adăugați apă și subțiați compoziția, fie mai adăugați făină de ovăz și făină de grâu (1:1) și o îngroșați. Pot să fie mici variații la cantități în funcție de tipul de făină folosit. Unele sunt mai umede, altele mai uscate.

5. Încinge foarte bine, fără ulei, o tigaie antiaderentă (din fontă). Ia cu polonicul din compoziția de clătite și pune în tigaie, ajutând puțin compoziția să se întindă. Acoperă tigaia și lasă clătita să se coacă aproximativ 2 minute pe fiecare parte. O poți întoarce doar după ce este bine coaptă pe partea respectivă, altfel o strici. Nu e greu deloc. Încerci ușor marginile cu o spatulă fină din silicon și o să-ți dai seama când trebuie întoarsă. Înainte de-a o întoarce, lasă puțin clătita ”să se aerisească”, adică să se coacă fără capac. 🙂

Eu le-am făcut puțin mai groase, gen ”clătite americane”, dar voi le puteți face cum doriți. Am încercat și o clătită mare, mai subțire decât acestea, iar compoziția s-a comportat foarte bine, clătita nu s-a lipit și a putut fi întoarsă. 🙂

IMG_1206

IMG_1211

IMG_1216

Așa arată clătita pe spate, adică pe prima față care s-a copt. Am fotografiat-o ca să vedeți că nu s-a lipit, ci s-a copt foarte bine, deși nu am uns tigaia cu ulei, iar compoziția conține doar uleiul din pulberea de semințe de floarea-soarelui.IMG_1214Hmm… Deșa visez la un tortuleț aperitiv cu foile astea și cremă de tofu și smântână de caju. 🙂

IMG_1215

Sper tare mult să vă iasă și vouă!

Succes!

 

 

By   -   Apr 29, 2015   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE