Cârnăciori de tofu

Fel principal / Rețete

Deoarece tofu își însușește foarte bine aromele cu care vine în contact, m-am gândit că n-ar fi rău să-l folosesc la niște ”cârnăciori”. Știu că mulți aveți o problemă cu terminologia pe care o folosim în bucătăria vegetariană: cârnăciori, burgeri, lapte, friptură vegetală…  🙂 Acum, serios, ziceți voi cum să denumesc eu preparatul ăsta? ”Preparat de formă cilindrică din tofu tăvălit în condimente de cârnați” e ok? 🙂

Ingrediente:

300 gr. de tofu, zdrobit cu furculița

1 ceapă, tocată mărunt

5 căței de usturoi, zdrobiți

1 lg. semințe de in, măcinate

1 lg. semințe de susan, măcinate

1 lg. semințe de floarea-soarelui, măcinate

1 lg. psyllium

2 lg. pesmet

câteva linguri de apă (în funcție de cât de dur este tofu pe care-l folosiți)

1 lg mix de condimente: busuioc, oregano, cimbru, curry, nucșoară, cayenne, chimion

sare, după gust (dacă nu e tofu sărat)

boia dulce pentru tapetat cârnăciorii

Mod de preparare:

Se amestecă bine toate ingredientele, formându-se un aluat bine legat. Se lasă deoparte 10 minute până ce pesmetul și psyllium absoarb lichidul și formează o consistență ușor spongioasă, dar fermă.

Se formează cârnăciorii în mâna umezită, apoi se tăvălesc prin boia dulce și se pun în tigaia cu grill (fără ulei) sau la cuptor, pe hârtie de copt și se coc aproximativ 45 de minute, la foc potrivit.

Sunt destul de fragili când sunt calzi, dar se vor întări pe măsură ce se răcesc. Sunt moi și pufoși.

Merg bine cu maioneză de caju sau cu muștar.

IMG_1743

IMG_1749

IMG_1752

Sursă: Pentru această rețetă m-am inspirat de aici (food.com) și am adaptat rețeta după preferințele mele, eliminând unele ingrediente (ex. unt de arahide) și adăugându-i altele (ex. semințe măcinate – in, susan, floarea-soarelui – , psyllium). Ideea de-a tăvăli cârnăciorii prin boia dulce am învățat-o de la prietena mea, Camelia Barbu, autoarea cărții ”Mirabila Dietă”. 

Photo: Daniel Diaconu

By   -   Apr 24, 2016   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE