Ardei umpluți cu quinoa și ciuperci

Fel principal / Rețete

A fost numită ”Alimentul Anului” în 2013 de către americani. Se pare că proprietățile ei sunt din categoria ”Wow!”. Este vorba despre quinoa, o pseudo-cereală care conține toți aminoacizii esențiali, asta înseamnă, în două cuvinte mari și late, PROTEINĂ COMPLETĂ! Deci, ideală în special pentru cei care nu consumă carne. Iată o variantă în care o puteți consuma.

Ingrediente:

10 ardei roșii (sau care vă plac mai mult)

2 căni de quinoa fiartă

2 căni de ciuperci tăiate mărunt și călite în suc propriu

1 ceapă

1 morcov

1 ardei kapia tocat mărunt (sau sos de ardei)

pătrunjel proaspăt

sare, după gust

ulei de măsline, când servim

Important: Și quinoa se hidratează înainte de fierbere. Cel mai simplu este s-o lași la înmuiat de seara până dimineața. Fierbe foarte repede (15 min)! Nu sări peste această etapă deoarece quinoa are  un strat de saponină din cauza căruia, nespălată și neînmuiată bine, poate fi ușor amăruie.

Preparare

1. Pregătește ardeii pentru umplut.

2. Călește puțin legumele în suc propriu: ceapa tocată mărunt, morcovul dat pe răzătoarea mică, ciupercile tăiate mic

3. Intr-un bol amestecă bine quinoa fiartă împreună cu legumele călite. Toacă o legătură de pătrunjel verde, potrivește de sare și umplutura e gata.

Reține: Când spunem ”călim”, spunem întotdeauna ”în suc propriu” sau, cel mult, în puțină apă, dacă avem legume care nu-și lasă suc. Evităm prepararea termică a uleiurilor, acolo unde acest lucru este posibil.

4. Umple ardeii cruzi cu această compoziție! Așază-i frumos într-un vas pentru cuptor. Merg grozav într-o oală de pământ! Dar și un vas de Jena este bun. Pune și apă în vas (să ajungă până la jumătatea ardeilor). Acoperă vasul și dă 30 minute la cuptor, la foc mic. Nu e necesar să-i lași mai mult pentru că toate ingredientele sunt pregătite deja, trebuie doar să se mai înmoaie ardeii și să se întrepătrundă aromele.

5. Servește-i cu smântână de caju și pătrunjel proaspăt din belșug.

IMG_5533

 

IMG_5536

IMG_5542

 

Despre QUINOA, trebuie să știi, în linii mari, că:

– este bogată în proteine superioare celor din carne

– se digeră ușor, nutrienții ei fiind ușor asimilabili

– 100 gr de quinoa fiartă oferă 6,5% din DZR de vitamină B2 (riboflavină) care te poate scăpa de migrene sau, cel puțin, le poate scădea frecvența și intensitatea

– conține carbohidrați complecși, care nu-ți cresc glicemia, dacă suferi de diabet

– nu îngrașă, deci o poți consuma cu încredere dacă vrei să te menții ori dacă vrei să mai jos câteva kilograme

– nu conține gluten, în caz că ai intoleranță la gluten

– 100 gr de quinoa fiartă furnizează 16% din DZR de Magneziu și 5% din DZR de Potasiu, iar cele două minerale previn înfundarea arterelor

– este o sursă importantă și de Fosfor, Mangan, Zinc, Cupru, Calciu, Fier, Seleniu și Potasiu, practic o mică bombă de minerale

– are un conținut apreciabil și de folat, cca 10% din DZR de acid folic la 100 gr. de quinoa fiartă, precum și vitaminele B1, B3, B6 și E.

By   -   Feb 15, 2015   -   1 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE
1 Comment